Vrouwelijke snowboard opleider en gids

Gelukkig zijn er veel chicks die werken in de ski/snowboard wereld. Toch zie je meer mannen dan vrouwen. Ik vind dit helemaal niet erg. Ik vind het fijn dat bij mannen de communicatie recht door zee is, er flauwe grapjes worden gemaakt, dat de wereld soms minder serieus wordt genomen en dat ze overal competitie in zien. Als we toch aan het generaliseren zijn, ben ik eerder een reserve vrouw: een vrouw met wat mannelijke talenten. Klinkt beter dan een manwijf.

Nu ben ik in Nederland de enige vrouwelijke gids. Als ik met een groep op pad ga, ben ik er helemaal niet mee bezig of er nu mannen of vrouwen in mijn groep zitten. Ik ben bezig met mijn groep iets te leren en een toffe dag te bezorgen. Wat ik merk is dat meiden vergelijken, zichzelf dan naar beneden praten en dan onzeker worden. Zonde vind ik, je kunt als chick beter de voordelen zien van allemaal mannen om je heen. Hoe fijn is het dat je altijd kerels om je heen hebt, die harder willen en elkaar uitdagen om meer tricks te doen. Het is een feit dat mannen een beter uithoudingsvermogen en veel meer spiermassa hebben. Hoe makkelijk is het dus om als vrouw iemand te vinden waar je jezelf aan op kunt trekken: Heerlijk! En dit wetend is het gevoel om als eerste bovenaan een berg te staan (het liefste nog met een zwaardere tas dan de rest van de groep) nog veel beter. Ik denk dat ik als vrouw beter begrijp hoe andere vrouwen zich soms voelen in een groep. Vrouwen hebben soms een ‘speech’ van vertrouwen nodig om mee te komen. Of dit nu een moeilijke steile hang is of een eerste sprong over een kicker. Een vrouw motiveert zichzelf vaak minder, dus daar ben ik dan voor. Oh ja: het cliché dat vrouwen geen kaart kunnen lezen gaat dus niet voor iedereen op, ga maar een keer met me mee de bergen in.

Ik hoop dat het niet lang meer duurt voordat andere (Nederlandse) dames opleider of gids worden. Er zijn genoeg goede snowboard chicks die in de snowboard business werken. En als je dit leest maar je bent niet zeker of je goed genoeg bent: doe gewoon de toelating, dan weet je direct waar je staat!

DCIM100GOPRO

Opleider en Gids

Snowboard ausbilder

Snowboard lerares